Home Informatie over vroegtijdige opsporing

Informatie over vroegtijdige opsporing

Hieronder vindt u een objectief overzicht van alle voor- en nadelen van verschillende geschikte en mogelijke onderzoeksmethoden. Ook worden onderzoeken en combinatiemogelijkheden aangegeven.

Opmerking

Niet alle hieronder vermelde informatie is van toepassing en relevant voor elke cliënt en de door hem of haar geboekte onderzoeken. Er worden alleen onderzoeken uitgevoerd die u vooraf met het personeel van DirectClinics hebt besproken en die in uw afspraakbevestiging staan vermeld.

Waarom zou ik een preventief onderzoek laten uitvoeren?

Ons lichaam verandert in de loop van ons leven. De hormoonbalans, stofwisseling en celgroei ondergaan voortdurend veranderingen. Bij vrouwen is dit vaak meer merkbaar door de geboorte van een of meerdere kinderen en door de menopauze, dan bij mannen. Daarnaast brengen bij iedereen de beroepsactiviteit, leeftijd en levensstijl andere risicofactoren met zich mee.

Niet elke verandering in het lichaam wordt dus veroorzaakt door een ziekte. Maar ook leidt niet elke ziekte meteen tot klachten. Sommige ziekten verlopen in het beginstadium lange tijd onopgemerkt. Dat het momenteel goed met u gaat, is dus geen betrouwbare indicator dat u ook echt gezond bent. Niet voor niets benadrukken gezondheidsexperts wereldwijd het belang van medische preventie of vroegtijdige detectie.

Het hoofddoel van screening (ook wel 'vroegtijdige detectie' genoemd) is daarom het vroegtijdig vaststellen of herkennen van klachten en risicofactoren of voorstadia van een ziekte, zodat u tijdig behandelings- of controlemethoden kunt starten.

Bovendien hangt het nut of voordeel van deelname aan een screening altijd af van hoe hoog het algemene, maar ook uw persoonlijke risico op de ziekte is. Ongeacht of u kiest voor een preventief onderzoek of niet: als er klachten optreden die u verontrusten, is het altijd belangrijk deze serieus te nemen en door een arts te laten onderzoeken.

Met de modernste beeldvormende technieken kunnen tegenwoordig al de kleinste afwijkingen van de normale toestand worden gediagnosticeerd die u zelf nog niet heeft opgemerkt. De kans op genezing of gunstige beïnvloeding van een ziekte is in de meeste gevallen aanzienlijk groter als deze in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld.

Het is belangrijk te vermelden dat de onderzoeken die voor vroegtijdige detectie worden gebruikt, niet altijd geschikt zijn om een absoluut zekere diagnose te stellen. Bovendien kan vroegtijdige detectie ziekten niet voorkomen. Preventieve onderzoeken of vroegtijdige detectie zijn in eerste instantie bedoeld voor de vroegtijdige vaststelling van mogelijke afwijkingen of risico's, die dan, afhankelijk van de bevindingen, nader kunnen worden onderzocht en behandeld.

Verantwoordelijkheid nemen voor lichaam en gezondheid

De standaard van zorg, zoals aangeboden door de wettelijke en soms ook private ziektekostenverzekeringen, voldoet niet altijd aan alle individuele risico's en wensen.

Daarom kunt u bij DirectClinics® de omvang van uw medische preventie aanpassen aan uw individuele behoeften. U kunt zich richten op geselecteerde onderzoeken of een volledige check-up laten doen met een Total Body Scan.

De preventieve onderzoeken van DirectClinics® zijn geschikt voor iedereen die wil weten hoe het met zijn gezondheid gesteld is, met name voor mensen die familiaal of erfelijk belast zijn. Een preventief onderzoek bij DirectClinics® bevestigt uw gezondheidstoestand onafhankelijk van uw huisarts en geeft u indien nodig de mogelijkheid om vroegtijdig actie te ondernemen.

In onze Total Body Scan-programma's kan een groot deel van uw lichaam worden bekeken. Tijdens dit onderzoek worden standaard de meeste vitale organen en bloedvaten gecontroleerd met behulp van MRI/MRT (Magnetic Resonance Imaging: een beeldvormende techniek voor het weergeven van de weefselstructuren in het lichaam).

Met een MRI krijgt men een beeldoverzicht van de schedel en hersenen, halsslagaders, bovenbuik en onderbuik. Op deze beelden kan men ook grofweg de lumbale wervelkolom, de heupen en het bekken diagnosticeren. Bij specifieke klachten aan de gewrichten en/of wervelkolom raden wij scans aan die zich specifiek richten op deze lichaamsdelen.

Bij een MRI maakt men gebruik van onschadelijke magnetische velden, in plaats van röntgenstralen. In bepaalde klinieken gebruikt men tijdens het onderzoek een contrastmiddel om een nog duidelijker beeld te verkrijgen. Het contrastmiddel komt via een infuus in uw arm in uw lichaam. Dit speciale MRI-contrastmiddel wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Bijwerkingen (zoals bijvoorbeeld huidallergieën) komen slechts zelden voor. Ernstige contrastmiddelallergieën komen vrijwel nooit voor (ongeveer 1: 8.000.000). Let op dat het MRI-contrastmiddel niet te vergelijken is met het gevaarlijkere röntgencontrastmiddel. Omdat contrastmiddelen door de nieren worden uitgescheiden, worden bij ernstige nierfunctiestoornissen geen contrastmiddelen gebruikt.

De focus van de magnetische resonantietomografie, als hoofdbestanddeel van de Total Body Scan-programma's van DirectClinics, ligt op de organen en slagaders en niet op de gewrichten. Bij de lichaamsdelen die we met behulp van MRI onderzoeken, is er veel te diagnosticeren.

Sommige organen, zoals bijvoorbeeld maag en darmen, zijn echter minder goed te zien. Meer informatie over organen die in de Total Body Scan-programma's minder specifiek kunnen worden gediagnosticeerd, vindt u onder de rubriek "Beperkingen Total Body Scan" op deze website.

Omdat het hart met MRI niet goed kan worden bekeken (voor preventieve doeleinden), wordt afhankelijk van de omvang van het programma in een cardiologisch onderzoek een zogenaamd rust- en inspannings-ECG en een echocardiografie (echografie van het hart) uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek worden ook de longen onderzocht met behulp van een longfunctietest. Daarnaast komt in sommige programma's ook een bloedafname, ontlasting- en urineonderzoek voor laboratoriumanalyse erbij. Hoewel niet alles zichtbaar gemaakt kan worden, hebben we geprobeerd een zo compleet mogelijk onderzoeksprogramma op te stellen, om een goed beeld te krijgen van de meeste organen en bloedvaten van uw lichaam.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur