- Diabetes
- Kortademigheid
- Gevoel van onderdrukking
- Familie stress
- Verhoogde bloeddruk
Een CT-scan van het hart maakt gebruik van röntgenfoto's om calciumplaques in de kransslagaders in beeld te brengen. Calciumplaques duiden op schade aan de kransslagaders en met een CT-scan kan het risico op hart- en vaatziekten worden beoordeeld. Hoe meer calcium er is, hoe groter de kans op plaques of vernauwingen en hoe groter de kans dat er iets gebeurt.
HET ONDERZOEK
Voordat het onderzoek kan plaatsvinden is het belangrijk om geen metaal zoals ritsen, knopen en beugels in een beha of zelfs protheses te dragen. Metaal interfereert met de röntgenstralen en levert een slechter scanresultaat/beeld op. Tijdens een CT-scan ligt u op een onderzoekstafel. De CT-scan is als het ware een ring met een ronde opening waar je doorheen wordt geduwd terwijl de opname wordt gemaakt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
RISICO OP HART- EN Vaatziekten
Op basis van de hoeveelheid calciumplaques wordt met behulp van de calcium- of Agatston-score een betrouwbare inschatting gemaakt van het risico op hart- en vaatziekten. Hierdoor is het mogelijk om tijdig preventieve maatregelen te nemen. Ter informatie: de calciumscore is niet hetzelfde als een hartkatheterisatie, wat tot op de dag van vandaag nog steeds de standaard is voor het beoordelen van kransslagaders. De kransslagaders worden volledig in beeld gebracht met contrastvloeistof, zodat een eventuele vernauwing direct zichtbaar wordt. Omdat de katheter via de bloedbaan in de kransslagaders wordt gebracht, bestaat er altijd risico op complicaties. Een hartkatheteronderzoek wordt daarom alleen uitgevoerd als het echt nodig is en niet voor preventieve diagnostiek.
Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.