Home Kennisbank MRI scan

MRI scan

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met een MRI-scan kunt u foto's maken van de binnenkant van uw lichaam.


Meer informatie

De MRI-scanner ontvangt via een grote magneet en radiogolven signalen van het lichaam, die door een computer worden omgezet in beelden. In 20 tot 60 minuten worden ruim duizend beelden gemaakt zodat alles tot in detail kan worden gecontroleerd en elk klein puntje in beeld kan worden gebracht. Er geldt geen wachttijd voor een MRI-scan en u heeft geen verwijzing nodig. Ook ontvangt u direct na het onderzoek de uitslag. Zo weet u direct waar u aan toe bent.


MRI-scan versus CT-scan

Een CT-scan toont delen van het menselijk lichaam, net als een MRI-scan. Terwijl een MRI-scan gebruik maakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstralen. Een MRI-scan moet worden vervangen door een CT-scan of een echografie (echografie) als de patiënt een pacemaker, insulinepomp, binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (bijvoorbeeld een TENS) heeft. Bovendien vormen botten een probleem voor MRI vanwege hun hoge calciumdichtheid en kunnen ze daarom beter in beeld worden gebracht door een CT die gebruik maakt van röntgenstralen.


Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek wordt u hierover geïnformeerd en dient u een vragenlijst in te vullen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel in een ‘tunneltje’ dat aan hoofd- en voeteneinde open is. Het is belangrijk dat u tijdens de opname stil ligt. Voor sommige MRI-onderzoeken moet u ook nuchter zijn. Dit wordt u vooraf medegedeeld.


Soms wordt tijdens een MRI-scan contrastkleurstof gebruikt om organen, bloedvaten of afwijkingen beter zichtbaar te maken. Dit wordt vervolgens toegediend via een intraveneuze lijn. Tijdens het onderzoek mag u geen metalen voorwerpen op uw lichaam dragen. Denk hierbij aan sleutels, munten, maar ook sieraden etc. Tijdens het onderzoek mag er geen make-up gedragen worden, omdat de make-up soms metaaldeeltjes bevat. De onderzoekstijd varieert tussen 30 en 60 minuten, afhankelijk van welk lichaamsdeel wordt gescand. Tijdens de MRI-scan hoort u een hard tikkend geluid, waarvoor u een koptelefoon krijgt waarmee u naar muziek kunt luisteren.

MRI scan
  • Een beeldvormende test die voornamelijk weefsels en organen in het lichaam laat zien.
  • Maakt gebruik van elektromagnetische golven waarvan nog niet bekend is dat ze schadelijke effecten hebben.
  • Een belangrijk verschil tussen een MRI en een CT-scan is dat een MRI-scan het zachte weefsel beter laat zien en een CT-scan de botten beter laat zien
  • Bij DirectClinics kan een MRI-scan van verschillende organen in het lichaam worden uitgevoerd.
Meer informatie
MRI scan borst

Uit voorzorg kunt u voor de zekerheid een MRI-scan van uw borsten laten maken. Of u heeft vage klachten waarvan u de oorzaak wilt…

MRI scan rug

Een MRI-scan van uw rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rugklachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.MRI-ONDERZOEKMet een…

Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur