Home Kennisbank Rug Ernstige rugpijn

Ernstige rugpijn

Ernstige rugpijn komt zeer vaak voor en kan uw dagelijkse activiteiten ernstig beperken. Rugpijn, ook wel lumbago genoemd, kan zich plotseling ontwikkelen. Het voelt alsof er iets in de rug wordt geschoten. Maar de pijn kan ook langzaam opkomen.


Onderzoek van de rug

Als u langer dan een week last heeft van hevige rugpijn, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. De arts zal u eerst veel vragen stellen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de ernst van de rugpijn te achterhalen. De arts zal dan samen met u een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts kan aanwijzingen vinden en vervolgens verder onderzoek doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto of een MRI- of CT-scan. Gelukkig verdwijnen de meeste kwalen, waaronder ernstige rugklachten, vanzelf. De pijn kan vaak onder controle worden gehouden met pijnstillers en spierverslappers. Als de rugpijn langer dan enkele weken aanhoudt of vanaf het begin vrijwel ondraaglijk is, is er alle reden om specifiek rugonderzoek te laten uitvoeren.


Specifiek rugonderzoek

U wordt door uw huisarts verwezen naar een specialist in het ziekenhuis voor een specifiek rugonderzoek. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor het kan zijn dat je even moet wachten voordat je hulp krijgt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat uw rugpijn u hindert in het dagelijks leven. Het is daarom het beste om de rug zo snel mogelijk te onderzoeken, om zo snel mogelijk een oorzaak van de pijn te vinden.


Onderzoek vanwege ernstige rugpijn

Vaak is er sprake van een triggermoment, zoals een verkeerde beweging, inspanning of een slechte houding. Gelukkig is de oorzaak van rugpijn vaak onschuldig. Ernstige rugpijn wordt vaak veroorzaakt door verkeerd tillen, een slechte houding of rugbelasting. Deze pijn verdwijnt vaak binnen een paar weken, maar soms ook niet. Als u al enkele weken last heeft van hevige rugpijn, is het raadzaam om u te laten onderzoeken. Rugpijn kan ook een symptoom zijn van een ernstige medische aandoening, zoals: B. een hernia, een infectie of een tumor. Er zijn een aantal alarmsymptomen voor rugpijn: gevoelloosheid of tintelingen in het been, koorts of onbedoeld gewichtsverlies, misselijkheid en braken, gevoelloosheid in de lies of anus, en moeite met het vasthouden van urine of ontlasting. Als u een van deze klachten heeft, is een onmiddellijk onderzoek noodzakelijk.

Rugklachten
Als u last heeft van de volgende klachten of als de rugpijn enkele weken aanhoudt, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw arts voor een rugonderzoek.
  • Rugpijn die zich uitstrekt tot aan de voet
  • Rugpijn die verergert bij hoesten, niezen of overbelasting
  • Rugpijn gecombineerd met tintelingen of gevoelloosheid in het been
  • Rugpijn gecombineerd met misselijkheid, koorts en/of gewichtsverlies
  • Rugpijn gecombineerd met problemen met het vasthouden van urine of met stoelgang
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur