Waarom een coloscopie?
Een coloscopie kan ons helpen de oorzaak van je klachten te achterhalen, bijvoorbeeld bij buikpijn, bloed in de ontlasting of een veranderd ontlastingspatroon. Maar ook zonder directe klachten kan een coloscopie bijzonder waardevol zijn, bijvoorbeeld als preventief onderzoek bij een verhoogd risico op darmkanker. Darmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Met een coloscopie kan darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, waardoor de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk groter wordt.
Wat kunnen we opsporen met een darmonderzoek?
Tijdens het inwendig kijkonderzoek beoordelen we zorgvuldig de binnenkant van je darmwand en slijmvliezen. Hierbij kunnen we verschillende afwijkingen opsporen:
- Poliepen: Dit zijn kleine, goedaardige gezwellen die in de loop van de tijd kwaadaardig kunnen worden. Als we poliepen tegenkomen, kunnen we ze meestal direct verwijderen. Daarna onderzoeken we ze om te bepalen of ze goedaardig of kwaadaardig zijn.
- Tumoren: Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren kunnen tijdens het onderzoek worden opgespoord. Bij verdachte tumoren nemen we vaak een klein stukje weefsel (biopsie) voor verder onderzoek.
- Vernauwingen: Deze kunnen het gevolg zijn van littekenweefsel, ontstekingen of tumoren en kunnen de doorgang van de ontlasting bemoeilijken.
- Uitstulpingen (divertikels): Dit zijn kleine zakjes in de darmwand die soms ontstoken of pijnlijk kunnen worden.
- Ontstekingen: Aandoeningen zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen veroorzaken die zichtbaar zijn tijdens de coloscopie.
Wat als we iets vinden tijdens de coloscopie?
Als de arts tijdens het onderzoek poliepen tegenkomt, kunnen deze direct veilig en pijnloos worden verwijderd. Bij andere afwijkingen, zoals een verdacht plekje, kan de arts kleine stukjes weefsel (biopten) nemen voor verder onderzoek in het laboratorium. Zowel de verwijderde poliepen als de afgenomen biopten kunnen worden onderzocht op afwijkingen door een patholoog. Houd er wel rekening mee dat hier aanvullende kosten voor gelden. Afhankelijk van je type zorgverzekering wordt dit deels of volledig vergoed.