Waarom een MRI-scan bij prostaatonderzoek?
Een MRI-scan van de prostaat is een van de meest betrouwbare methoden om prostaatkanker op te sporen. Met een detectiegevoeligheid van meer dan 90% en een uitsluitingsvermogen van minimaal 96% biedt deze techniek veel meer zekerheid dan traditionele onderzoeken zoals echografie, tastonderzoek of punctiebiopten. Bij een negatieve uitslag van een MRI-scan kan men vrijwel zeker zijn dat er geen kanker aanwezig is. Bij een verdachte MRI-uitslag volgt meestal nog een MRI-gestuurde biopsie.
Bij traditionele methoden, zoals echogeleide biopsie, wordt slechts een beperkt deel van de prostaat onderzocht. Dit maakt het lastig om te bepalen of het meest agressieve deel van een tumor is gevonden. Juist deze informatie is van groot belang voor het kiezen van de juiste behandeling en voor een goed inzicht in het verdere verloop van de ziekte. In veel gevallen kan het vooraf maken van een MRI prostaat ook de juiste informatie brengen voor een aansluitende biopsie. De beelden worden dan gebruikt om het juiste gedeelte van de prostaat te puncteren waardoor de patiënt een betrouwbare pathologie uitslag krijgt.
Betrouwbaarheid MRI-onderzoek prostaat
Een moderne MRI-scan biedt niet alleen de mogelijkheid om prostaatkanker op te sporen, maar helpt ook bij het classificeren van tumoren. Agressieve tumoren, die vaak een verhoogd risico op complicaties of een slechtere prognose met zich meebrengen, kunnen vroegtijdig worden opgespoord of uitgesloten.
Bovendien levert een MRI-scan gedetailleerde informatie over de exacte locatie en grootte van een tumor, evenals eventuele uitbreiding naar omliggende weefsels. Deze gegevens zijn belangrijk voor het nauwkeurig plannen van diagnostische procedures, zoals puncties, en voor het opstellen van een gericht behandelplan.
PSA-meting: een belangrijke indicator voor prostaatkanker
Bij een vermoeden van prostaatkanker kan een PSA-meting een grote rol spelen in de diagnostiek. PSA, ofwel prostaatspecifiek antigeen, is een eiwit dat door prostaatcellen wordt aangemaakt. Dit eiwit maakt deel uit van de prostaatafscheiding en zorgt ervoor dat sperma vloeibaar blijft. Hoewel het grootste deel van PSA zich in de prostaat bevindt, komt een kleine hoeveelheid in de bloedbaan terecht. Een PSA-meting, uitgevoerd met behulp van een eenvoudige bloedtest, kan belangrijke informatie geven over de gezondheid van je prostaat.
Hoe werkt een PSA-meting?
Voor een PSA-meting neemt de arts enkele milliliters bloed uit een ader in de arm. Dit bloedmonster wordt in een laboratorium geanalyseerd om de hoeveelheid PSA in het bloed te bepalen. De testresultaten worden gemeten in nanogram per milliliter (ng/ml). Afhankelijk van de PSA-waarde kan de arts beoordelen of er aanwijzingen zijn voor prostaatkanker of andere aandoeningen.
Wat betekenen de PSA-waarden voor je prostaatgezondheid?
Normale waarden: Bij gezonde mannen ligt de PSA-waarde meestal tussen 0 en 4 ng/ml. Dit wordt door de meeste deskundigen gezien als een veilige waarde waarbij prostaatkanker onwaarschijnlijk is. Bij mannen onder de 50 jaar kan een MRI-scan zinvol zijn bij een PSA tussen de 2 en 4 ng/ml. Zeker wanneer er sprake is van klachten.
Hogere waarden: Een PSA-waarde boven de 4 ng/ml kan wijzen op prostaatkanker, maar dit is niet altijd het geval. Hogere PSA-waarden kunnen ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals ontstekingen van de prostaat (prostatitis) of een vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie). Bij hogere PSA-waarden zal verder onderzoek nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.
Lage waarden: Een PSA-waarde onder de 1 ng/ml wordt doorgaans als normaal beschouwd, vooral bij jongere mannen zonder klachten.
PSA-waarden in het grijze gebied
Hoewel prostaatkanker onwaarschijnlijk is bij een PSA-waarde onder de 4 ng/ml, is het niet meteen uitgesloten. PSA-waarden tussen 1 en 4 ng/ml worden daarom vaak als "grijs gebied" aangeduid. Binnen dit grijze gebied kunnen er toch subtiele veranderingen plaatsvinden die op beginnende prostaatproblemen wijzen. Dit kunnen goedaardige aandoeningen zijn, zoals een vergrote prostaat of milde ontsteking, maar in sommige gevallen kan het ook een vroege aanwijzing zijn voor prostaatkanker. In het grijze gebied adviseren wij dan ook om je PSA-waarde met regelmaat te laten controleren, bijvoorbeeld jaarlijks of eens per twee jaar.