De focus van de MRI-scans in de Total Body Scan-programma's ligt op de belangrijkste weefsels, organen en bloedvaten. Hierbij worden het hoofd (vernauwingen, verwijdingen van de bloedvaten, hersenschade en -tumoren), de hoofdslagaders/carotiden (verkalkingen en veranderingen van de vaten), de bovenbuik/abdomen (waaronder nieren, lever, milt, galblaas) en de onderbuik/bekken (waaronder blaas, aorta, prostaat, baarmoeder) onderzocht. Botstructuren worden daarbij niet specifiek onderzocht. Het is echter mogelijk om extra MRI-scans toe te voegen aan een van onze Total Body Scan-programma's. Bespreek dit vooraf gerust met onze medewerkers van de planning bij DirectClinics.
Beperkingen van de Total Body Scan programma's
Met een MRI kan een radioloog met magnetische velden in uw lichaam kijken, maar niet alle delen van uw lichaam kunnen even goed worden bekeken en beoordeeld. Er zijn andere soorten onderzoeken nodig om specifieke organen of delen van het lichaam te onderzoeken. Hieronder staan voorbeelden van organen die niet met de DirectClinics Total Body Scan programma’s kunnen worden beoordeeld en waarover wij regelmatig vragen ontvangen.
CT van hart en longen
Omdat bij een CT gebruik wordt gemaakt van röntgenfoto's (ook al worden de scans met een extreem lage dosis uitgevoerd), beperken we ons tot de twee belangrijkste organen: het hart en de longen. Een CT-scan wordt alleen uitgevoerd als bepaalde risicofactoren optreden. Een CT-scan van het hart detecteert verkalkte plaques die verantwoordelijk zijn voor een mogelijke vernauwing van de kransslagaders. Deze test bepaalt, in combinatie met andere risicofactoren, het risico op een hartaanval in de komende 5-10 jaar. Een CT-scan van het hart wordt alleen gemaakt bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar en bepaalde risicofactoren hebben, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en/of roken.
Het tweede onderzoek is een CT-scan van de longen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het sterftecijfer onder zware rokers dramatisch afneemt als jaarlijks CT-scans worden uitgevoerd. 80% overleefde, in plaats van de normale 20%. U moet ouder zijn dan 55 jaar en al meer dan 30 jaar minimaal 20 sigaretten per dag roken.
Als u gestopt bent met roken, raden wij u aan om na 15 jaar nog een scan te laten maken. Ook als u aanhoudende longproblemen heeft zoals hoesten, ademhalingsproblemen, bloed ophoesten, een erfelijke longziekte en/of als u in het verleden aan asbest bent blootgesteld, kan een CT-scan van de longen worden gemaakt. Indien u niet voldoet aan de criteria voor een CT van de longen, is het mogelijk om als alternatief een MRI van de longen te laten maken.
MRI-longen (incl. Excellent en Premium pakket)
Longscreening omvat het maken van een reeks opeenvolgende oppervlakkige beelden van de longen met behulp van MRI. Hoewel de longen zeer mobiele organen zijn, kan de radioloog met deze onderzoekstechniek bepaalde afwijkingen in het longweefsel diagnosticeren, zoals tumoren van 2 cm of groter. Een groot voordeel van dit onderzoek is dat er geen röntgenfoto’s vrijkomen en dit onderzoek zich dus niet beperkt tot een specifieke doelgroep (ouder dan 55 jaar en rokers vanaf 30 jaar). Zeer kleine tumoren (<2 cm) kunnen bij deze methode onopgemerkt blijven. Bij twijfel kan de arts toch een CT-scan aanbevelen. Dit vervolgonderzoek kan doorgaans binnen drie dagen plaatsvinden in één van onze klinieken. Tijdens dit onderzoek wordt ook de aorta (tak van het hart) onderzocht op een mogelijk thoracaal aorta-aneurysma. De schildklier kan echter slechts vaag worden gediagnosticeerd.
Onderzoek van de borst
Borstonderzoek maakt geen deel uit van onze totale bodyscanprogramma’s. Hiervoor zijn verschillende redenen. Allereerst worden vrouwen in Duitsland die ouder zijn dan 30 jaar elke twee jaar onderzocht op borstkanker. Bij een grondig borstonderzoek met mammografie wordt bovendien een flinke dosis röntgenstraling gebruikt. De radiologen waarmee wij samenwerken, willen zo min mogelijk röntgenfoto’s gebruiken om uw lichaam te beschermen. De specifieke onderzoeken vergelijken daarentegen huidige en eerdere beelden. Een eenmalig mammogram wordt als minder effectief beschouwd bij het stellen van een betrouwbare diagnose. Borst-MRI is de laatste tijd veel in het nieuws. Het uitvoeren van een MRI van de borsten zonder verder onderzoek leidt momenteel echter procentueel tot veel foutieve resultaten. Daarom willen wij de MRI niet als zelfstandig onderzoek uitvoeren. Een mammografie in combinatie met een borst-echografie blijft de meest betrouwbare (en kosteneffectieve) methode.
Maag en dikke darm (inclusief slokdarm)
Het maag-darmkanaal (inclusief de slokdarm) kan van binnenuit het beste worden bekeken met een zogenaamde endoscoop (= een flexibele slang met camera). Om eventuele tumoren in dit kanaal te kunnen opsporen is een maag-darm-endoscopie de meest efficiënte onderzoeksmethode. Met deze cameratechnologie kunt u direct in de darm kijken en tegelijkertijd kleine stukjes weefsel en/of poliepen verwijderen voor verder onderzoek. Je kunt dit examen bijvoorbeeld toevoegen aan een examenprogramma of apart boeken als individueel examen. Afhankelijk van uw wensen kan het spiegelen onder narcose plaatsvinden. Ons laboratoriumprogramma omvat ook een ontlastingsonderzoek om vast te stellen of er bloed in de ontlasting zit. Deze test is iets minder betrouwbaar, maar is een goed alternatief voor mensen die geen maag-darmtest willen laten doen.
Blaas, prostaat en eierstokken/baarmoeder
Met een MRI of echografie kunnen soms kleinere tumoren in de blaas, prostaat en, in mindere mate, de baarmoeder en eierstokken aan het licht komen. Het MRI-onderzoek van het bekken is geen vervanging voor reguliere, preventieve gynaecologische onderzoeken (bijvoorbeeld het uitlezen van het uitstrijkje). Als onderdeel van het preventieve onderzoek van de prostaat wordt een aanvullend bloedonderzoek met PSA-bepaling aanbevolen (deze PSA-bepaling is standaard onderdeel van de uitgebreide laboratoriumdiagnostiek die DirectClinics Clinics Deutschland GmbH aanbiedt).
Laboratoriumonderzoek
Een MRI/CT-scan laat de anatomie van uw organen en bloedvaten zien, maar geeft geen informatie over de kwaliteit van uw bloed of het functioneren van uw organen, zoals uw lever, nieren en schildklier. Bovendien kunnen uit het bloed latente (verborgen) risicofactoren worden geïdentificeerd, die bijvoorbeeld kunnen duiden op een hartaanval of beroerte. Daarom is een laboratoriumonderzoek een essentiële aanvulling op het radiologisch, cardiologisch en/of inwendig onderzoek. Naast bloed worden ook urine en ontlasting onderzocht, onder meer om darmkanker en diabetes op te sporen.